Mjesec hrvatske knjige – preporuke slikovnica

U listopadu obilježavamo brojne važne datume, osobite one vezane za čitanje. Osim što je mjesec posvećen školskim knjižnicama, započinje i Mjesec hrvatske knjige. (15.10. – 15.11.). Ovogodišnje izdanje pod nazivom Književnost bez granica stavlja naglasak na prevoditelje.

Ja ću staviti naglasak na slikovnice koje su oduševile moju djecu, učenike, ali i mene svojim prekrasnim ilustracijama, tekstom, a osobito poukom na kraju priče.

Kada vaše dijete zavoli pisanu riječ napravili ste veliki korak u borbi protiv ispraznih i površnih vrijednosti koje dominiraju našim društvom. O blagodatima čitanja možete pročitati na Pisana riječ – najbolji oblik (psiho)terapije.

Živimo u svijetu u kojem se sreća mjeri materijalnim bogatstvom. Koliko god novca imali uvijek nam je malo i uvijek želimo još nešto novo: novi automobil, savršeno uređen dom, putovanja, skupocjene odjevne predmete i brojne dodatke kojima želimo odaslati poruku da smo uspješni, sretni, savršeni. A kako i ne bi kada nam sa svih strana stižu primamljive ponude o tome što nam sve treba za savršen život. Problem nastaje kada ne uspijevamo pronaći ravnotežu između onoga što zaista trebamo ili želimo i onoga što želimo drugima pokazati. Naša djeca su naši mali imitatori i sve što činimo, govorimo, mislimo prenosimo na njih. I onda imamo djecu koja imaju velika i nerealna očekivanja od života, a to znači i nas kao roditelja. Žele još i još i još…Roditelj u želji da mu osigura “sretno” djetinjstvo i sve ono što on nije imao ispunjava želje i onda kada mu to mogućnosti me dozvoljavaju. Umjesto uvijek istih rečenica koje ponavljamo djeci i zabrana koje zapravo nikad dobro ne argumentiramo, ponudite im pomno birane slikovnice koje će vam pomoći u suočavanju s izazovnim ponašanjima.

Rachel Bright i Jim Field donose seriju predivnih slikovnica, a još k tome i bestselera (Miš lavljeg srca, Vjeverice svađalice, Koala koja može sve, Dugo putovanje malog vuka). Svaka od njih nosi važnu pouku o životnim vrijednostima. Jedna od njih je Kit koji je uvijek želio još. Prevoditelj je Ozren Doležal.

Ovo je jedna topla priča koju je moja djevojčica svaku večer željela slušati iznova. Zbog simpatične rime tekst je zanimljiv i lako pamtljiv. Također je počela sama čitati prve riječi koje su napisane pisanim slovima.

Kit Grga u oceanskim prostranstvima neprestano je tražio blago. Koliko god bi skupio uvijek je osjećao prazninu i tražio još. U predivnom koraljnim grebenu koji je bio prava meta za njegovu neutaživu glad za bogatstvom susreće mudru račicu Ramonu. Ona mu se prva suprostavlja i to RIJEČIMA koje su zauvijek promijenile njegov život, podsjetile ga na prave životne vrijednosti: ljubav, osobito onu majčinu, prijateljstvo, davanje, dobrotu. Prave riječi su najjače oružje!

Slikovnica se preporučuje djeci od 3 do 6 godina, ali u njoj će sa sigurnošću uživati i djeca nižih razreda. Odgajajte djecu koja će svijet učiniti ljepšim mjestom za život!

“Jer za sreću do neba

sasvim nam malo,

malo zapravo treba.”

(Ulomak iz slikovnice)

Scroll to Top