Majčinstvo nekad i danas

Svako vrijeme imalo je svoje teške okolnosti pa odgoj djece nikad nije bio jednostavan. No, ako uspoređujemo vrijeme u kojem su odrastali naši roditelji i ovo danas možemo zaključiti da je količina stresa s kojim se mi nosimo ogromna. Čak i ako izuzmemo obiteljske probleme, bolesti i ostale izvanredne okolnosti i dalje živimo pod pritiskom, u neprestanoj strci.

Naše bake nisu odlazile na posao. Djecu bi uvijek čekao topli dom, miris ručka i tek ispečenog kruha u pećnici štednjaka na drva. Djeca bi cijeli dan boravila vani, na svježem zraku, u stalnom doticaju s prirodom. Sudjelovali bi u životno – praktičnim aktivnostima, učili o životu. Nisu se uočavale tolike razlike među djecom kao danas. Zvuči idilično.

Danas majke hendlaju između obitelji, posla, vlastitih interesa i druženja. Nije lako bebu nakon 1. rođendana prepustiti drugoj osobi i vratiti se bezbrižno na posao. Puno je tu emocija koje uključuju i grižnju savjesti koju nam često nameće okolina. Baka servis je sve rjeđi pojam budući da su i bake zaposlene, udaljene ili iz nekog drugog razloga spriječene biti na usluzi svojoj djeci i unucima. Svaka odgovorna žena želi pružiti djeci svaki dan kuhani, zdravi obrok, posvetiti im svoje vrijeme i pažnju, znati u svakom trenutku kako se osjećaju i biti im podrška. Pri tome želi njegovati svoj brak, a istovremeno biti dobra u svome poslu. Koliko često svome djetetu kažem NE kada se želi igrati sa mnom. Jednostavno u tom trenutku ne mogu odgoditi neke obveze. Ili osjećam da sam jednom djetetu posvetila više svoga vremena i pažnje. Ponekad svu negativnu energiju koju skupim tijekom dana donesem upravo tamo gdje ne bih smjela – u vlastiti dom, mjesto u kojem želim da uvijek vlada ljubav i mir.

I sad bi mnogi rekli kako su nekada bila zlatna vremena sretnog djetinjstva, sretnih obitelji i sretnih majki. No, je li to zaista tako? Je li ikada jedna od tih naših baka izrazila svoje osjećaje? Je li sretna i ispunjenja? Ima li uopće bilo kakvu mogućnost izbora u svome životu? Ne kažem da nisu postojale žene koje su muževi poštivali i žene koju su bile ispred svoga vremena. Ja govorim o onim običnim ženama koje su živjele u manjim sredinama. Jesu li djeca zaista bila sretna? Tko ih je uopće pitao za njihove osjećaje? Kakav su im primjer davale majke koje isključivo i bez pogovora žive za druge?Ili očevi koji prehranjuju obitelj cijepljeni protiv iskazivanja emocija ili razgovora o dubljim temama? U tim brojnim obiteljima s dvije ili tri generacije djecu je imao tko čuvati i odgajati. No, pod koju cijenu? Gdje je tu sloboda, autonomija, razvoj bračnih partnera i osobni razvoj? Brojna pitanja na koja nije tako teško odgovoriti.

Drage žene, ako ste se ostvarile kao majke, supruge, a pri tome radite posao koji volite i imate područje interesa koje vas raduje i ispunjava, umjerena količina stresa vrijedna je toga. Zato uživajte u mogućnosti izbora da usmjerite svoj život onako kako vi mislite i osjećate da je najbolje! Ne dopustite da vas stres preplavi. Zaustavite se, uzmite predah, uvijek si dajte vremena za promišljanje o svojim osjećajima, željama i potrebama. Tako ćete lakše razumjeti svoju djecu i partnera. Veliko je bogatstvo imati bake, djedove i ostale članove uže i šire obitelji u odgoju djece, ali ne zaboravite da ste vi roditelji i da vaša obitelj mora imati vaš pečat, put koje ste vi i vaš partner odabrali, ravnopravno/ovisno o okolnostima noseći teret roditeljstva. Vaš kutak, u kojem samostalno donosite odluke, nosite se s teškoćama i nedostacima koje svatko od nas ima, rješavate probleme i stvarate toplo obiteljsko ozračje, vrijedi puno više od svih tih (na prvi pogled) idiličnih situacija u kojima se teret raspodjeljuje. Mislim da je divno biti majka i ostvarena žena koja usklađuje sva područja svoga djelovanja s posebnim naglaskom na majčinstvo. Ako ste uskladile razum i srce te osjećate da napredujete i rastete onda je stres koji je umjeren, motivacijski i pozitivan itekako opravdan. Ako vas ne preuzima, ne uzrokuje tjeskobu i nezadovoljstvo već vas potiče da svakoga dana ustanete i učinite nešto dobro, onda možete reći da kreirate život prema vlastitom nahođenju.

Zato biram ovo današnje majčinstvo!

Majčinstvo s nešto malo više truda, angažmana, učenja o sebi, a tek nakon toga o djeci.

Majčinstvo u kojem samostalno biram vrijednosti koje ću prenijeti svojoj djeci.

Majčinstvo u kojem ću (pokušati) razviti otpornost kod svoje djece jer je to preduvjet sreće.

Majčinstvo u kojem ću biti ono što želim.

Scroll to Top