Slika preuzeta: Pexels

Odgoj djece u suvremenom digitalno – informacijskom dobu

Proteklih nekoliko desetljeća događa se prava ekspanzija tehnološkog razvoja. Razvoj informacijsko – komunikacijske tehnologije utječe na sve sfere života, pa tako i na odgoj djece. Učinak tehnologije na čovjeka biti će jasno vidljiv tek kada današnje generacije koje su svakodnevno izložene pametnim uređajima dođu u neke zrele godine. No, već sada brojna istraživanja dokazuju da je izloženost djece ekranima štetna za razvoj dječjeg mozga. Dok robotika doživljava svoje vrhunce razvoja, neki autori zagovaraju potpunu odsutnost pametnih uređaja u odgoju. Jedan od njih je njemački neuroznanstvenik Manfred Spitzer koji o tome piše u svojim djelima Epidemija pametnih telefona i Digitalna demencija.

Često se s nostalgijom prisjećamo vremena kada su djeca željno iščekivala neki crtani film u jutarnjim satima, a ostatak vremena uživala u maštovito osmišljenim igrama. Danas, uz TV, Internet i razne platforme djeca biraju što će, kada i koliko gledati. Sve im je dostupno i sve mora biti odmah, u ovom trenutku. Mnogi roditelji su prihvatili digitalne uređaje kao glavnog saveznika u odgoju. Saveznik s odgodom plaćanja!

No, znači li sve ovo da bi djeci trebali potpuno zabraniti uporabu digitalne tehnologije i da je ona nužno loša? Naravno da ne! Uvijek svojim učenicima kažem: “Znanje vam je dostupno kao nikada dosad, samo ga trebate znati pronaći i uzeti!” Moramo prihvatiti da se svijet promijenio, da su se načini učenja promijenili, kao i poslovi od kojih neki jednostavno izumiru. Stoga moramo biti spremni za promjene u svim područjima svoga djelovanja, a osobito u odgoju. Djecu u dobi do 2 godine (dok ne stvore svoj mali fond riječi) poželjno je ne izlagati ekranima ili to činiti u što manjoj mjeri. U tom periodu djeca zapravo usvajaju govor čije rezultate dobivamo poslije 1., a osobito 2. godine. Važno je da djeca slušaju naš glas, da im puno pričamo, imenujemo stvari i radnje, čitamo slikovnice s puno slika. Kod starije djece, koja su već usvojila govor na način da formuliraju rečenice od nekoliko riječi, postavljaju pitanja, pričaju kratke priče, možemo ponuditi digitalne sadržaje, ali pomno birane i vremenski ograničene. Postoje crtani filmovi koji uče djecu vrijednostima kao što su obitelj, prijateljstvo, dobrota, tolerancija i empatija. Također gledajući edukativni dječji program djeca mogu mnogo naučiti o svijetu koji ih okružuje, razvijati predčitačke i predmatematiče vještine, kao i obogatiti rječnik. Sve više je sadržaja iz STEM područja što nam je svakako potrebno. Preporuka je Juhuhu program koji možete pratiti na HRT3 ili preuzeti aplikaciju na pametne telefone. Djeca mogu slati svoje crteže što će nakon objave pozitivno djelovati na njihovo samopouzdanje. Ne preporučujem sadržaje na stranim jezicima u fazi dok dijete usvaja materinski jezik, osim u slučajevima dvojezičnosti u obitelji. Važno je napomenuti da ništa ne može zamijeniti živu riječ, komunikaciju s roditeljima, papir, olovku ili slikovnice.

Kod starije djece koja idu u školu sigurno i pametno korištenje tehnologije posebno je važna tema o kojoj moramo educirati djecu, ali i roditelje od samog početka. Što je dijete starije naša mogućnost kontroliranja njegovih aktivnosti sve se više sužava. Stoga je potrebno, baš kao u svim drugim područjima, jasno i otvoreno komunicirati te tako graditi odnos povjerenja s djetetom. Internet je omogućio neograničene mogućnosti zabave, učenja i dostupnosti informacija u kratkom vremenu. U moru informacija važno je pronaći onu relevantnu, točnu i pouzdanu. Dijete mora biti svjesno opasnosti koje krije internet kao što su Cyberbullying (internetsko zlostavljanje), krađa i zloupotreba osobnih podataka, lažne vijesti i sl. O svemu ovome dijete uči u školi, osobito na satu Informatike i kroz knjižnično-informacijsko opismenjivanje. Stoga, ne izbjegavajte Informatiku u nižim razredima osnovne škole miseleći kako ste dijete zaštitili od ekrana. Čak i kada igraju igrice, pod vodstvom učitelja te igrice su svakako edukativne i preporučene od strane MZOO-a. Ako uzmemo u obzira da se u svijetu gejminga zarađuju milijarde dolara godišnje, nije potrebno posebno objašnjavati važnost edukacije.

Zaključila bih da svatko uči na svoj način, vizualno, čitajući ili slušajući, stoga je nadopuna tradicionalnog učenja digitalnim sadržajima jako korisna i nudi brojne mogućnosti. Zabranama ili ignoriranjem činjenice da živimo u digitalnom svijetu, nećemo zaštiti svoju djecu od štetnih utjecanja, već isključivo pravilnom edukacijom, ograničavanjem te provođenjem vremena sa svojom djecom. Djeca trebaju roditelje koji ih vide, čuju i prihvaćaju. Trebaju druženje sa svojim vršnjacima i boravak na otvorenom kada god je to moguće. Koristite tehnologiju, ali pametno i učinkovito!

Scroll to Top