Pisana riječ – najbolji oblik (psiho)terapije

Sretni postajemo tek kada mentalno ojačamo toliko da naša sreća ne ovisi o drugim ljudima. No, kako doći do te spoznaje i zaista osjećati tako? Pisana riječ jedan je od najjačih alata!Sve više se primjenjuje biblioterapija – “termin koji označava liječenje knjigom (književnošću) mentalnih, emotivnih i socijalnih problema. Biblioterapija je čitalačka aktivnost koja ujedinjuje četiri temeljna procesa: identifikaciju čitatelja s likom u knjizi, projekciju, čitatelj sebe i svoje osjećaje projicira u lik s kojim se identificirao, kao siguran način ispitivanja vlastitog ponašanja, katarzu i uvid.” (enciklopedija.hr)

Kao dijete bila sam okružena knjigama. U vrijeme kada su se moji roditelji obrazovali knjige nisu bile toliko dostupne kao danas, a bile su dragocjene budući da su bile gotovo jedini izvor informacija i učenja. I onda su ih oni kupovali za potrebe studiranja, a kasnije i posla (iako nisu imali novca). Kad se sjetim koliko puta su mi smetale te iste knjige koje su zauzimale police velikog crnog regala koji je stajao (a gdje drugdje nego) u mojoj sobi. Ne, nisu moji roditelji baš sjedili sa mnom i čitali svaki dan nove priče. Ali ja sam se naučila živjeti s tim knjigama i već tada su mi prirasle srcu. Naučila sam tražiti informacije u Općoj enciklopediji, koristiti se rječnicima, priručnicima i zaviriti u Geografiju svijeta kako bi upoznala neke nepoznate krajeve. Dođu periodi bunta, odmaka od knjige, ali ta ljubav uvijek ostaje, a s godinama se samo više produbljuje. Zato vam želim reći da najbolje što možete učiniti za svoje dijete je osigurati mu svakodnevnu dostupnost knjiga i to od najranijeg uzrasta. Nikad nije prerano za slikovnice! Danas, kada su knjižnice bogate literaturom za djecu i mlade, kada se nude brojne informacijske usluge i aktivnosti kojima se potiče ljubav prema čitanju, uvedite djecu u taj čarobni svijet. Kako čitanje djeluje na psihu djece, ali i nas odraslih?

✔️ Stvara osjećaj ugode, opuštanja, bijeg od stresa i užurbanog života

✔️U knjigama upoznajemo nove krajeve, nove osobe, upoznajemo njihove probleme, poistovjećujemo se s njima i pronalazimo rješenja

✔️Razvijamo maštu i kreativnost (kreativnost  nam olakšava život na svim područjima, lakše dolazimo do rješenja brojnijih problema, uspješniji smo u onome što radimo)

✔️Usvajamo nova znanja, ali i povećavamo sposobnost koncentracije i pamćenja

✔️Bogatiji vokabular – riječi, riječi, riječi, jako su nam potrebne za kvalitetnije odnose s drugima, za lakše učenje, za bolje rezultate u školi i na poslu. Osobe koje čitaju imaju veću sposobnost izražavanja.

✔️Veća duhovnost, razumijevanje životnih vrijednosti, uživanje u manje površnim stvarima

✔️Vrijeme samo za sebe kada preispitujemo svoje misli i osjećaje. To nam je jako potrebno budući da živimo stresnim, ubrzanim životom koji pred nas stavlja brojne zadatke i izazove i bombardira nas brojnim (dez)informacijama.

Koliko god imali bliskih osoba i kvalitetnih odnosa, ponekad nam se čini da svoje misli nemamo s kim podijeliti. Svatko od nas je drugačiji i ima svoje područje interesa. Netko manje, a netko više promišlja o životu. Imajući sve ovo na umu, počela sam pisati ovaj blog. Pisanje je odličan način opuštanja, produbljivanja i dijeljenja svojih misli. Kada govorim o čitanju ne mislim samo na knjigu u tiskanom obliku već i na online sadržaje. Često slušamo o negativnim i opasnim stranama digitalnog svijeta. Jako je važno znati ih i podučiti djecu istima, no internet nam je donio neograničene mogućnosti informiranja i komuniciranja. Zato čitajte sve ono što je edukativno, korisno, kvalitetno i što vas veseli. Zašto cijeli tekst posvećujem više roditeljima nego djeci? Zato što djeca uče isključivo iz primjera! Ako obitelj ne živi u skladu s onim što govori rijetko koje dijete će zaista zavoljeti čitanje. Stvorite dječji kutak za čitanje, ali i onaj za sebe. Čitanje je jedna lijepa navika koja zbližava i povezuje obitelj.

Scroll to Top