Povratak na posao nakon rodiljnog dopusta

Pomalo sa sjetom, a pomalo s uzbuđenjem ispraćamo ljeto, a s njime i bezbrižne dane djece, ali i roditelja. Za mene osobno rujan uvijek predstavlja nove izazove i početke. No, ovaj rujan ipak je drugačiji od drugih. Povratak na posao, osobito nakon rodiljnog dopusta, nije jednostavan. Emocije kroz koje prolazi svaka majka kod prvog velikog odvajanja od svoje bebe vrlo su intenzivne i složene. Da sam prije dva mjeseca pisala ovaj članak vjerojatno bi izgledao potpuno drugačije. Još uvijek nisam bila spremna preusmjeriti svoje misli i energiju na posao. Sto se promijenilo i međuvremenu? O počecima trudnoće i vrtlogu emocija koji se tada odvijao pisala sam u postu Je li dovoljno biti mama? Rođenje drugog djeteta nešto je najbolje i najljepše što se moglo dogoditi našoj obitelji. Moja druga beba naučila me zbilja uživati u trenutku! Zapravo, prvo dijete me naučilo da su mnoge brige nepotrebne, da je ovo samo naše vrijeme koje se nikad više neće ponoviti, a neprospavane noći i teške dane lakše je podnijeti kada znaš da su trenutni i tako brzo prolaze. Spoznala sam i neke svoje snage za koje nisam znala da postoje i to u teškim trenucima u kojima se naša obitelj našla.No, znate kako kažu: ništa nije vječno! I bolje da nije. S dolaskom ljeta ( koje u Dalmaciji nije uvijek toliko ugodno) počela sam osjećati iscrpljenost i zamor, kao da se neprestano vrtim u krug izvršavajući obveze i zadatke. Jednostavno dođe vrijeme kada je povratak na posao zapravo nešto najbolje što možete učiniti. Evo nekoliko razloga zašto je to tako, ali i savjeta kako si olakšati odvajanje od djeteta i prilagodbu na radno okruženje:

1. Sigurnost bebe na prvom mjestu

Neovisno o tome hoćete li dijete prepustiti tati, baki, nekoj trećoj osobi ili će ići u jaslice, najvažnije je da je u sigurnim rukama, s osobama u koje imate povjerenje. Samo tako ćete biti mirni i koncentrirani na posao.

2. Sjetite se zašto volite svoj posao

Sjetite se svog početnog entuzijazma kada ste počeli raditi i razloga zbog kojih ste odabrali upravo to zanimanje i taj posao. Čak i onda kada ste zbog egzistencije prisiljeni raditi posao koji ne volite pokušajte pronaći nešto lijepo u svom poslu i radnom okruženju, ali svakako radite na tome da promijenite u životu sve ono što vas čini nesretnima i nezadovoljnima.

3. Vrijeme je da se malo posvetite sebi i svome izgledu

Lijepo je ujutro se ustati ne gledajući na sat, doručkovati i ispijati kavu u pidžami, ali to vrlo lako postane navika. Teško je razmišljati o vlastitom izgledu pored svih zadataka koje majka malenog djeteta mora obaviti. Žena će se uvijek bolje osjećati kada dobro izgleda. Zato je vrijeme za make up i nove odjevne kombinacije, ali i kavu na poslu koju ćete bar popiti u miru.

4. Vrijeme provedeno s djetetom

Na početku ćete možda osjećati tugu i grižnju  savjesti prilikom odvajanja. Dobre organizacijske vještine pomoći će vam da posao ne nosite doma već da kvalitetno provedete vrijeme s djetetom, možda i kvalitetnije nego ranije kada vam je cijeli dan bio na raspolaganju.

5. Društveni život

Nerijetko se događa da majke male djece, osobito one koje nose sav teret odgoja na sebi, zbog nedostatka vremena i energije zanemare socijalni aspekt života. Znamo da su odnosi s drugim ljudima jako važni za psihičko zdravlje. Možda nisu svi oko vas dobronamjerni, možda se okupljate isključivo zbog posla, ali uvijek postoje ti neki ljudi pozitivnog duha i energije koji će vam uljepšati dan i od kojih ćete naučiti nešto novo.

6. Ne zaboravite tko ste bili prije rođenja djeteta

Rođenjem djeteta interesi i prioriteti potpuno se mijenjaju i to je u redu. Ne postoji toliko velika i nesebična ljubav kao što je majčina. Ipak, ne smijemo zaboraviti trud uložen u obrazovanje, posao, interese, hobije, socijalne odnose i sve ono što nas čini osobom kakvom smo danas. Ne određuje nas samo majčinstvo već i brojna druga područja našeg života. Majčinstvo je kruna svega toga, ono zbog čega sve što činimo dobiva još veći smisao.

7. Budite blagi prema sebi

Trebat će vam određeno vrijeme da se prilagodite na novi način života. Ne očekujte da ćete istoga dana postati produktivni kao prije. Za neke zadatke će vam trebati podsjetnik i vrijeme. Organizirajte se, dajte si vremena za pripremu i učenje. Sve će uskoro sjesti na svoje mjesto.

8. Budite primjer svome djetetu

Prve 3 godine života su najvažnije. To je vrijeme u kojem se stvara emocionalna veza majke i djeteta, stoga je idealno da majka što duže bude pored djeteta. No, to ne znači da je odgoj djeteta isključivo i jedino što bi trebala činiti. Upravo suprotno, budite djetetu primjer zadovoljne i neovisne osobe koja je sposobna upravljati svojim životom onako kako ona to želi. Ovo je osobito dobra poruka djevojčicama. Zato uživajte i u ovoj fazi života. Bez obzira na činjenicu da provodite manje vremena sa svojom bebicom, odnos povezanosti i privrženosti koji ste gradili neće ništa promijeniti.

Scroll to Top