Slikovnice za najmlađe (0 – 3 godine)

O dobrobitima koje donosi čitanje djeci sam već pisala: Važnost čitanja djeci predškolske dobi

Za mene je to neiscrpna tema. U čitanju ima toliko ljepote i topline. Ne čitamo djeci zato da bi ona naučila čitati već zato da bi zavoljela čitanje. A kada nešto volimo onda lako i učimo. Svaka slikovnica koja prođe kroz djetetove ruke ostavit će neizbrisiv trag. Svaka nova priča stvoriti će novo unutarnje iskustvo i potaknuti maštu. Zamislite samo što se događa u tim malim glavicama kada slušaju, gledaju slike i razmišljaju o pročitanom. Zaista ne postoji ništa bolje za razvoj koncentracije, mašte i bogaćenje rječnika. Ne mogu nikad dovoljno naglasiti važnost čitanja. Zato se veselim nacionalnim kampanjama i programima koji potiču čitanje od najranije dobi. Jedan od njih je i  novi Nacionalni program “Rođeni za čitanje” u koji su uključeni i pedijatri. Tijekom pregleda koristiti će slikovnicu kao didaktičko sredstvo, nakon čega će ih dijete dobiti na dar. Već od samog rođenja važno je djecu okružiti slikovnicama kako bi im one bile uvijek dostupne. Slikovnice trebaju biti odabrane u skladu s uzrastom djeteta, kvalitetnog uveza, tvrdih korica kako ih dijete ne bi moglo potrgati. Važan je i kvaliteta njihovog teksta i ilustracija. Previše teksta ovako malo djeci nije od koristi. Djeci uvijek govorimo jasno, bez tepanja, suvišnih nejasnih riječi i pri tome pokazujemo prstom na ono što imenujemo

• Prve slikovnice trebaju sadržavati veliku ilustraciju na jednoj stranici kako bi dijete lakše uočilo predmet i zapamtilo njegov naziv.

• Poznato je djeca jasličke dobi uče istražujući svim osjetilima. Stoga su odličan odabir taktilne slikovnice koje će dijete rado dodirivati kako bi osjetilo meki dodir npr. medinog krzna, pačjeg perja i sl.

• Brojalice – razvijaju pamćenje, ritam i pokret, izvor su novih ideja, slogova, šaljivih riječi.

• Slikovnice s prozorčićima – djeca otvaraju i otkrivaju što se nalazi iza prozorčića što potiče njihovu radoznalost i pažnju

• Maleni rječnici s riječima – djeca uče prve pojmove iz svoje okoline tako što ih imenujemo i pokazujemo prstom

I ne zaboravite, tek nakon prvog rođendana počinjemo polako uočavati rezultate uloženog truda. Da bi govorila, djeca najprije moraju slušati. U početku će prepoznavati predmete i pokazivati ih prstom, a tek nakon toga će ih i imenovati. Ovdje ću podijeliti nekoliko primjera kvalitetnih slikovnica iz kolekcije mojih djevojčica.

Scroll to Top