Kako kod djece razviti ljubav prema knjizi?

U svijetu digitalizacije i dostupnosti informacija mnogi su predviđali potpuni gubitak interesa za knjigu. No, događa se nešto potpuno suprotno. Nakladnički posao je  u stalnom porastu. Čitanje se sve više popularizira i potiče brojnim kampanjama i projektima. Pored tolikih mogućnosti provođenja slobodnog vremena ljudi se sve više okreću knjizi. Ona postaje izvor informacija, način zabave, opuštanja, a sve više i terapija u stresnim i kriznim vremenima. Pročitajte više o pisanoj riječi kao obliku psiho(terapije).

Ipak, svjedoci smo prekomjernog korištenja digitalnih uređaja među djecom. Već u prvim danima bebe se izlaže digitalnim sadržajima. Kao da nismo svjesnosti odgovornosti i moći koju kao roditelji imamo. Najbolja alternativa ekranu je knjiga! Odgajajte zaljubljenike u pisanu riječ. Mnogi roditelji pitaju se kako uspjeti u tome?

1. Počnite mijenjajući sebe i svoje navike. Nije dovoljno govoriti o važnosti nečega već pokazati primjerom koliko vam je važno. Djeca tako uče. Moraju povjerovati da je to zaista nešto vrijedno i lijepo. Oduprite se stalnom pregledavanju novosti na društvenim mrežama kada ste s djetetom. Uzmite knjigu i pokažite da uživate u njoj.

2. Okružite dijete slikovnicama od najranije dobi. Napravite kutak za slikovnice. Po mogućnosti neka svaka prostorija ima policu ili košaru s dječjim knjigama. Slikovnice i knjige prilagodite uzrastu djeteta. Malim bebama ponudite vesele, šarene, tvrdoukoričene slikovnice s velikim detaljima koje će prepoznavati i imenovati. Više o tome na Slikovnice za djecu (0 – 3 godine). Kako dijete raste tako i slikovnice postaju opširnije, bogatije ilustracijama i informacijama.  Uz maštovite priče, djeca jako vole i knjige iz kojih mogu nešto naučiti – dječje enciklopedije. Znamo da su enciklopedije knjige koje nude pregled cjelokupnog znanja ili znanja iz nekog određenog područja (ako govorimo o specijalnim enciklopedijama).Kada djeca dolaze u osjetljivo adolescentsko razdoblje postoje vrlo zanimljive self-help knjige koje će im pomoći u savladavanju stresa i nošenju sa složenim emocijama i problemima. Više o takvim naslovima pisati ću u novim objavama.

3. Posjetite knjižnicu i knjižaru! Ne postoji dijete koje se neće oduševiti knjižnicom. Neka dijete postane član. Ako je starije neka brine o posuđenim knjigama i rokovima razduženja. Ponekad kupite knjigu i obogatite svoju malu biblioteku.

Djeca koja čitaju imaju bolje obrazovne rezultate, veću sposobnost izražavanja, pamćenja, analitičkog mišljenja te razvijaju maštu i kreativnost. Sve su to kompetencije potrebne za život u 21.st. Njegujte ljubav prema knjizi i vratiti će vam se višestruko.

Scroll to Top